Dostupni linkovi

Stanković: Nadležne službe će reagovati zbog novog spomenika na jugu Srbije


Cilj izgradnje spomenika OVPMB kod Preševa je skretanje medijske pažnje sa važnih događaja i otežavanje pregovora Beograda i Prištine, kaže Zoran Stanković.

"Tendencija je da se pregovori otežavaju i situacija učini lošijom nego što jeste, ali pozicija našeg pregovaračkog tima ovim se ne može dovesti u pitanje. Mi ćemo se potruditi da albanska manjina poštuje zakone Republike Srbije", kazao je predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije za RTS.

On je naveo da je priča oko spomenuka pokrenuta uoči posete dvojice ambasadora jugu Srbije - Sjedinjenih Američkih Država Majkla Kirbija i Velike Britanije Majkla Daventporta.

"Cilj izgradnje spomenika je da se stavi akcenat na taj događaj, a da se skrene pažnja sa investicionih ulaganja Srbije za koje je posebno bio zainteresovan ambasador Kirbi", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, do sada nije bilo reakcije međunarodne zajednice zbog izgradnje spomenika.Stanković je naveo da od vlasti Srbije niko nije tražio dozvolu za podizanje spomenika i da će nadležne službe reagovati.

"O izgradnji ovog spomenika nije zatražena nijedna dozvola, ali mi smo obavestili nadležne državne organe i inspekcijske službe će uraditi svoj posao, kako one odluče tako će biti", kazao je Stanković.

Gradnja spornog spomenika počela je pre šest meseci i on je posvećen osmorici Albanaca koji su ubijeni u maju 2001. godine. Ovo je drugi spomenik koji je izazvao buru u javnosti. Prethodno je u centru Preševa izgrađen spomenik, koji je u januaru ove godine uklonila žandarmerija.
XS
SM
MD
LG