Dostupni linkovi

Hiljade Palestinaca protestovale zbog smrti aktivista


Na hiljade Palestinaca izašlo je na ulice gradova na Zapadnoj obali u četvrtak zbog pogibije dvojice mladih palestinskih demonstranata ubijenih u sukobima s izraelskim snagama i smrti Palestinca, koji je preminuo do raka u izraelskom zatvoru. Militanti iz Gaze ispalili su raketu koja je pala na južni Izrael, ne izazivajući nikakve žrtve.

Nemiri su pojačali napetosti između Izraela i Palestinaca nakon višednevnih sukoba na Zapadnoj obali i raketne vatre po južnom Izraelu, izazivajući prvi izraelski zračni udaar u pojasu Gaze otkako je primirje dogovoreno u novembru prošle godine. Izrael je najavio oštro odgovoriti na nove napade iz Gaze, prenosi AP.

U gradu Hebronu na Zapadnoj obali, na hiljade ljudi okupilo se na sahrani Maysare Abu Hamdiyeha, 64-godišnjeg zatvorenika koji je preminuo u ovoj sedmici od raka na grlu dok je bio u izraelskom zatvoru. Palestinci su optužili Izrael za smrt Abu Hamdiyeha, tvrdeći da on nije primio odgovarajuuću medicinsku pomoć. On je služio kaznu doživotne robije zbog umješanosti u pokušaj bombaškog napada u prometnom jerusalemskom kafeu u 2002. godini.

Izraelska vojska izvjestila je o sukobima s palestinskim demonstrantima u drugim dijelovima Hebrona, u Betlehemu, i na glavnoj cesti koja vodi do Zapadne obale. Vojska je saopćila da je ispaljivala suzavac kako bi rastjerala masu, i nije javljeno o teže povrijeđenim.

Obraćajući se vodećim zvaničnicima vladajućeg pokreta Fatah, palestinski predsjednik Mahmud Abas optužio je Izrael za nasilje, rekavši kako jevrejska država pokušava odvratiti pažnju od četverogodišnjeg ćorsokaka u mirovnom procesu.

"Izgleda da Izrael želi izazvati haos na palestinskim teritorijama. Mi od početka tvrdimo da želimo mir i stabilnost. Uperkos tome, Izrael u svakoj prilici koristi smrtonosnu silu protiv miroljubivih mladih demonstranata. To apsolutno nije prihvatljivo", izjavio je Abas.
XS
SM
MD
LG