Dostupni linkovi

BiH: Lideri četvorke bez dogovora o provedbi odluke 'Sejdić i Finci'


Lideri četiri stranke
Lideri HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Saveza za bolju budućnost i SDP-a BiH danas nisu postigli sporazum o modelu sprovođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci" koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda parlamenta BiH iz Federacije.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je poslije sastanka da se vodila ozbiljna i duga rasprava o različitim modelima, ali bez rezultata.

On je naveo da će se lideri šest vladajućih stranaka u BiH i SDA naredne sedmice sastati sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Saninom o modelu provođenja odluke, što će biti priprema za sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom 11. aprila u Mostaru.

Lideri četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH nisu željeli da preciziraju o kakvim modelima se danas razgovaralo, uz obrazloženje da ne bi došlo do medijskih spekulacija koje su pratile posljednji martovski sastanka lidera sedam političkih stranaka u Briselu.

Na sastanku su učestvovali lideri HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, kao i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi.
XS
SM
MD
LG