Dostupni linkovi

Sarajevo: Počeo sastanak vladajuće četvorke


Bozo Ljubic, Dragan Covic, Zlatko Lagumdzija i Fahrudin Radoncic
Bozo Ljubic, Dragan Covic, Zlatko Lagumdzija i Fahrudin Radoncic

U Sarajevu je danas počeo sastanak lidera četiri stranke –HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Saveza za bolju budućnost i SDP-a BiH- Dragana Čovića, Bože Ljubića, Fahrudina Radončića i Zlatka Lagumdžije, na kojem će biti riječi o provođenju odluke "Sejdić i Finci" i funkcionisanju izvršne vlasti u FBiH. Sastanku prisustvuje i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

Prije početka sastanka novinarima se obratio samo LJubić, koji je rekao da će današnji sastanak "četvorke" u Sarajevu pokazati da li je dogovor o modelu provođena odluke "Sejdić-Finci" moguć u sadašnjem ustavno-političkom kontekstu.

On je napomenuo da više nema vremena za odugovlačenje dogovora s obzirom na predstojeću posjetu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea BiH, koja je predviđena za 11. april.

"Ako se do tada ne postigne dogovor, postoji mogućnost da BiH izgubi tempo u procesu priključivanja EU", rekao je Llubić.

On je naglasio da na posljednjem sastanku u Briselu nije postignut dogovor o modelu provođenja odluke "Sejdić-Finci", ali da su približeni stavovi kada je riječ o izbornim jedinicima prilikom izbora članova Predsjedniištva BiH.
XS
SM
MD
LG