Dostupni linkovi

Kocijančič: Postoje elementi za rešenje u dijalogu


Maja Kocijancic

Postoje elementi za moguće rešenje u dijalogu Beograd-Priština i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton očekuje da vlasti u Srbiji i na Kosovu, posle dodatnih konsultacija, obaveste Brisel šta su odlučili, izjavila je danas u Briselu Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton.

Osvrćući se na sinoć neuspešno okončanu rundu dijaloga, Kocijančič je objasnila da "u ovom trenutku ne može spekulisati šta se može dogoditi", naglasivši da se "obema stranama jednostavno mora dati prilika da se posavetuju, rasprave".

"Onda ćemo postupiti na temelju toga", dodala je.

Na pitanje novinara u kojem roku Ešton očekuje odgovore Beograda i Prištine, Kocijančič je rekla "idućih dana".

Portparolka Ketrin Ešton je rekla da "smatra da su elementi za moguće rešenje tu, postoje, a dve strane će sada obaviti konsultacije u svojim sedištima i staviti do znanja visokoj predstavnici EU to šta su odlučili".

Ona je dodala da je visoka predstavnica EU u saopštenju "jasno rekla da je niz predloga stavljen na pregovarački sto i da su i dalje tamo".

"Priličan napredak jeste postignut u dijalogu i, s našeg stanovišta, jaz je uzak, mada dubok", napomenula je Maja Kocijančič.

Ona je podsetila da Evropski savet koji je decembra prošle godine utvrdio uslove za odobravanje početka pregovora o članstvu sa Srbijom i pregovora o sporazumu o pridruživanju s Kosovom, očekuje da visoka predstavnica Ešton ovog meseca izvesti Savet ministara EU o ishodu dijaloga Beograd-Priština.
XS
SM
MD
LG