Dostupni linkovi

Koštunica: Srbija je odbacila ultimatum EUPredsednik opozicione Demokratske stranke Srbije (D S S) Vojislav Koštunica ocenio je danas da je važno to što je delegacija Vlade Srbije juče u Briselu "odbacila
ultimatum Evropske unije da bude saučesnik u razbijanju zemlje i stvaranju nezavisnog Kosova".

"Prvi put posle 2008. godine Evropska unija je čula da Srbija može da kaže 'Ne!' nedostojnim i ponižavajućim ponudama. Zato je ovo značajan korak za uspostavljanje preko potrebnog nacionalnog samopoštovanja i dostojanstva, koje je urušeno nerazumnom politikom da EU nema alternativu", izjavio je Koštunica

Po njegovim rečima, iako je Srbija bila izložena "velikom medijskom pritisku da je stvar završena" i da će Srbija "prihvatiti da uništi sopstvenu državnost" na Kosovu, ispostavilo se da Kosovo ima dublji i veći značaj nego što su to pretpostavljali zvaničnici Evropske unije.

"U svakom slučaju za budućnost i opstanak Srbije ima ogroman značaj činjenica da li Zapad pokušava da nam otme Kosovo, ili je Srbija sramno predala Kosovo", rekao je Koštunica.

Bivši premijer Srbije je dodao da je sada trenutak da se ponovo uspostavi "nacionalni konsenzus da Srbija ne može biti jedina država koja je trgovala svojom teritorijom zarad dobijanja gotovo beznačajnog datuma za pristupne pregovore sa Evropskom unijom".

Jučerašnja runda dijaloga Beograda i Prištine koju su mnogi nazivali presudnom, završena je bez dogovora. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja je posredovala u dijalogu, kazala je da je to poslednji formalni sastanak dve strane i da sada one imaju priliku da, nakon konsultacija u Beogradu i Prištini, prihvate nešto od ponuđenih rešenja.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kazao je da su razlog neuspeha pregovora bile razlike u stavovima dveju strana o nadležnosti zajednicu srpskih opština na Kosovu, za koju se zalaže Srbija.
XS
SM
MD
LG