Dostupni linkovi

Klausovi evroskeptici izviždali zastavu EU na Hradčanima



Simpatizeri bivšeg predsednika Češke Vaclava Klausa izviždali su zastavu Evropske unije koja se prvi put od ulaska Češke 2004. godine zavojirila danas na predsedničkom zamku Hradčani u Pragu.

Zastavu su danas simbolično svečano podigli šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Češke Miloš Zeman, kao signal da novi češki predsednik prekida eru demonstrativnog odbijanja Unije i radikalnog evroskepticizma koji su obeležili deceniju Vaclava Klausa na funkciji šefa države i komplikovali često odnose Brisela i
zvaničnog Praga.

Nekoliko desetina Klausovih simpatizera iz tri marginalne, vanparlamentarne stranke umešali su se sa protestnim transparentima u masu koja je pratila svečano podizanje zastave i bukom pištaljki i glasnim zvižducima propratili su dolazak Baroza.

Sa porukama kao što je "Radije ću živeti u slobodnoj zemlji nego pod diktaturom Brisela" na transparentima, češki evroskeptici pokušali su zvižducima da zagluše i Betovenovu Odu radosti koja je pratila dizanje tamno-plave zastave sa zvezdicama Unije na jarbol na ulazu u praški predsednički zamak.

Barozo je doputovao sinoć u dvodnevnu posetu Pragu na poziv predsednika Zemana upravo da zajedno simbolično podignu zastavu EU a da predsednik Zeman potpiše dodatak Lisabonskom sporazumu koji omogućava funkcionisanje stabilizacionog mehanizma za evro.

Bivši predsednik Klaus otvoreno je kazao da taj dodatak odbija da potpiše kao apsurdni, monstruozni i besmisleni dokument.
XS
SM
MD
LG