Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja ponovno pokreće reaktore nuklearne elektrane



Sjeverna Koreja objavila je danas da planira ponovno pokrenuti sve reaktore nuklearne elektrane Yongbyon, koja je zatvorena od 2007. godine. U izjavi koju je prenijela sjevernokorejska agencija KCNA stoji kako će ovaj potez uvelike osnažiti nuklearni potencijal zemlje "kako u kvaliteti, tako i u kvantiteti".

Ovaj potez samo je jedna u nizu mjera koje je Pyongyang donio nakon izvođenja trećeg nuklearnog testa u veljači ove godine. Podsjetimo, lansiranje nuklearne rakete razljutilo je međunarodnu zajednicu, nakon čega je UN nametnuo nove, oštrije sankcije diplomatima u Pyongyangu. Reaktor u Yongbyonu je ugašen 2007. godine.

SAD je u nedjelju poslao radarski nevidljive avione tipa F-22 u Južnu Koreju kojom namjeravaju iskazati svoju spremnost na obranu te zemlje od eventualnog napada sa sjevera. Najnapredniji zrakoplovi lovci na svijetu F-22 Raptori razmješteni su u Osanu, najvećoj američkoj zrakoplovnoj bazi u Južnoj Koreji.

"Sjeverna Koreja neće ništa postići prijetnjama ili provokacijama, osim dodatne izolacije i potkopavanja međunarodnih napora da se osigura mir i stabilnost u Sjeveroistočnoj Aziji", stoji u priopćenju američkog vojnog zapovjedništva u Južnoj Koreji.

Južna Koreja obvezala se na snažan odgovor ako dođe do agresije sa sjevera. Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye rekla je u ponedjeljak da će njezina zemlja uputiti snažan vojni odgovor na bilo kakve sjevernokorejske provokacije, bez obzira na političke posljedice, nakon što je Pjongjang tijekom vikenda objavio da je ušao u "ratno stanje" sa svojim južnim susjedom.
XS
SM
MD
LG