Dostupni linkovi

Ešton: Sporazum Beograda i Prištine nadohvat ruke, ali neće biti lako


Ketrin Ešton
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je u nedelju uverenje da je sporazum Beograda i Prištine nadohvat ruke, ali i upozorila da postizanje dogovora neće biti nimalo lako.

"Verujem da je sporazum na dohvat ruke, iako to neće biti lako", navela je Eštonova u poruci koju je novinarima pročitala njena predstavnica za štampu Maja Kocijančić, uoči sutrašnje osme runde dijaloga u Briselu predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, uz posredovanje EU.

Eštonova je u poruci istakla da je još prilikom prvog susreta Dačića i Tačija u njenoj kancelariji videla "posvećenost i odlučnost obeju strana da postignu sporazum".

"Ali, kad smo počeli, svi smo znali da će to biti teško i da će zahtevati snažno političko vođstvo", napomenula je ona.

Visoka predstavnica EU odala je priznanje vladajućim i opozicionim strankama u Beogradu i Prištini, koje su dosad pružale podršku premijerima i izrazila je uverenje da će im tu podršku pružiti i u utorak, prenosi Tanjug.

"Verujem da delegacije koje dolaze sutra to čine u duhu pronalaženja rešenja u interesu naroda koje predstavljaju i za bolju budućnost za sve njih. Ne smemo dozvoliti da nam ova prilika prođe", poručila je Eštonova.
XS
SM
MD
LG