Dostupni linkovi

Hrvatska uvela vize za turiste iz država nečlanica EU



Prihvatanjem viznog režima Evropske unije (EU) od danas u Hrvatskoj i za turiste iz država koje nisu članice EU počinje da se primenjuje klasičan, umesto olakšanog
viznog režim.

Uz uvođenja viza za ulazak u Hrvatsku, od danas će i hrvatski državljani morati da imaju vize za ulazak u Tursku, a moći će da je dobiju na graničnim prelazima ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Iz turističkog sektora upozoravaju da bi uvođenje viza za turiste iz država nečlanica EU moglo da bude problem za turiste iz pojedinih država, posebno Rusije, Ukrajine i Turske, iz kojih je poslednjih godina povećan broj turističkih dolazaka u Hrvatsku.

Od 2009. godine turistima iz Rusije i Ukrajine su tokom turističke sezone privremeno bile ukidane vize za ulazak u Hrvatsku.

Hrvatska je imala obavezu da najkasnije tri meseca pre datuma ulaska u Uniju uskladi vizni režim s EU.

Iz Ministarstva su, međutim, poručili da će s obzirom na važnost, posebno ruskog tržišta s kojeg se poslednjih godina beleži snažan rast turističkih dolazaka, maksimalno pojednostaviti postupak izdavanja viza između ostalog i skraćivanjem roka za njihovo izdavanje (do pet dana od primanja zahteva).

Prema zvaničnim podacima, u Hrvatskoj je prošle godine bilo oko 200.000 turista iz Rusije. Rusko tržište se nalazi na desetom mestu najvažnijih za hrvatski turizam.
XS
SM
MD
LG