Dostupni linkovi

Mediji: Izrael špijunirao Ruse u Siriji



Izraelski komandosi postavili su opremu u Siriji kako bi špijunirali rusku flotu, prenose danas izraelski mediji pisanje “Tajmsa” (Times).

Britanski list je izneo, kako navodi, nove detalje vezane za sirijske tvrdnje da su “izraelske špijunske mere” podmetnute na ostrvu Ant, naspram sirijske luke Tartus.
Ronioci iz elitne jedinice mornaričkih komandosa “Šajetet 13” su instalirali tu opremu, precizira se u izveštaju.

Početkom marta je televizija libanskog Hezbolaha, sirijskog saveznika, objavila da “stene” mogu da prate i snimaju kretanje ruskih ratnih brodova i da momentlno prenose fotografije u Izrael preko satelita.

Sirijska državna televizija je prikazala kameru, satelitsku antenu i druge predmete, uključujući baterije i kablove između nekoliko imitacija stena.

Komandosi su se najviše pribojavali ne da će ih primetiti Sirijci, već prijateljske patrole američke Šeste flote i u britanskoj monitorskoj stanici na Kipru, koja pomno posmatra sirijsku obalu. Ne zna se koliko dugo je stanica operisala pre nego što je otkrivena.

Visoki sirijski bezbednosni zvaničnik rekao je da je oprema bila veoma komplikovana i da je mogla da prati brodove kao i pokrete sirijske vojske.

Rusija je inače iznajmila Tartus na osnovu dogovora iz 1971. godine kojim je otpisan dug od više milijardi dolara. Nekoliko ruskih ratnih brodova je ukotvljeno u luci poslednjih meseci. Ruski viceadmiral Viktor Čirkov nedavno je naglasio da je Tartus od suštinske važnosti za tu zemlju.
XS
SM
MD
LG