Dostupni linkovi

Napolitano ostaje na funkciji


Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano izjavio je danas da će ostati na funkciji do posljednjeg dana svog mandata i intenzivirati napore za formiranje vlade i prevazilaženje političke krize.

Svi vodeći italijanski listovi prenijeli su danas da predsjednik, čiji mandat ističe 15. maja, razmišlja o tome da podnese ostavku i otvori put novim izborima, pošto mu Ustav zabranjuje da raspusti parlament u završnim mjesecima svog mandata.

"Nastaviću da obavljam ovaj posao do posljednjeg dana svog mandata zbog osjećanja odgovornosti prema naciji i bez namjere da se krijem pred teškoćama sa kojima se zemlja suočava", rekao je Napolitano novinarima u svojoj rezidenciji.

On je rekao da će zatražiti od dvije manje grupe stručnjaka da sastave prijedloge za ustavne i ekonomske reforme koje bi mogle da podrže sve političke stranke.

Napolitano je ove sedmice razgovarao sa liderima političkih stranaka koje su dobile najviše glasova na izborima u februaru, ali nije postignut dogovor o formiranju nove vladajuće koalicije i vlade.

Politička blokada u Italiji pojačava bojazan od ponovnog raspirivanja krize u zemljama evrozone.
XS
SM
MD
LG