Dostupni linkovi

U Kipru bez limita na transakcije platnim karticama


Centralna banka Kipra saopštila je danas da nema limita na transakcije debitnim i kreditnim platnim karticama u domaćem platnom prometu, dok je za plaćanja u
inostranstvu postavljen limit od 5.000 evra mesečno.

Neka ograničenja ipak se uvode, i to prvi put. Privatna lica moći će dnevno da podižu do 300 evra s računa, dok će pravna lica moći da podižu do 5.000 evra. To su inače prva takva ograničenja u nekoj od članica evrozone od njenog uspostavljanja pre 14 godina.

Centralna banka je naknadno danas objavila saopštenje kako bi razjasnila nova pravila, predstavljena ove sedmice, pošto su se pojavila različita tumačenja u javnosti.

Kiparske poslovne banke juče su prvi put otvorene posle gotovo dve sedmice. Banke su tada odlučile da zatvore svoje poslovnice u strahu da će štediše povući sav novac sa svojih računa, pošto je prvobitnim dogovorom s kreditorima bilo predvidjeno uvodjenje kratkoročnih poreza od 10 odsto na sve devizne uloge.

Ta odluka promenjena je pre nekoliko dana, kada je postignut nov dogovor prema kojem će oporezovani biti samo štedni ulozi veći od 100.000 evra.
XS
SM
MD
LG