Dostupni linkovi

Istraga o ubojstvu generala HVO-a Vlade Šantića


Pripadnici Federalna uprave policije provode u četvrtak pretres na jednoj lokaciji u središtu Bihaća prikupljajući dokaze vezane za ubojstvo generala Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića počinjeno potkraj rata u BiH, izvijestila je Federalna televizija (FTV).

Pretres se provodi na lokaciji zgrade stare Željezničke postaje u Bihaću, izvijestili su iz FTV-a. Cijelo mjesto je blokirala policija.

Federalna televizija ranije je objavila kako bi željeznička postaja u Bihaću mogla biti mjesto na kojem je general likvidiran, stavljen u plastičnu bačvu i zakopan. Po tim navodima svjedoci zaštićena identiteta su posvjedočili da je tadašnji zapovjednik Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković naložio da generala HVO-a Vladu Šantića kobnog 8. ožujka "vode na spavanje", kako je u ranijoj istrazi potvrdio i svjedok T. J.

Ubojstvo generala Šantića do sada je tretirano kao ratni zločin. Međutim, nova istraga bi slučaj mogla odvesti u drugi smjer.

"U analizi tog predmeta došlo se do zaključaka da se on ne bi trebao svrstati u tu vrstu kaznenog djela, nego se radi o klasičnom ubojstvu i iz tih razloga predmet je vraćen u nadležnost Tužiteljstva Unsko-sanske županije i u tom kontekstu Federalna uprava policije je preuzela taj predmet", rekao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

General Vlado Šantić bio je zapovjednik HVO-a u regiji Bihaća koja je bila pod snažnim napadima srpskih snaga naročito u prvome dijelu 1995. Misteriozno je nestao u noći na 8. ožujka 1995. iz hotela Sedra kod Bihaća nakon što je razgovarao s Dudakovićem. Mediji su nagađali da je general Šantić mučen i zatim ubijen, a njegovo tijelo bačeno u rijeku Unu.

Oko ubojstva generala Šantića je u ožujku 1995. vođena istraga posebnog hrvatsko-bošnjačkog povjerenstva, no nije dala rezultate.
XS
SM
MD
LG