Dostupni linkovi

Potvrđena oslobađajuća presuda u slučaju BitićiOdeljenje Apelacionog suda u Beogradu za ratne zločine potvrdilo oslobadajuću presudu Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću u slučaju "Bitići".

Njih je optužnica teretila da su jula 1999, pomažući drugom u izvršenju krivičnog dela, prekršili pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima braći Bitić.
Apelacioni sud je saopštio da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da nije dokazano da su braća A.B, B.B. i V.B. imali status ratnih zarobljenika.

"Iz izvedenih dokaza nesumnjivo je utvrđeno da isti u vreme lišenja slobode nisu bili pripadnici bilo koje vojne ili policijske jedinice, niti su bili na izvršenju bilo kakvog vojnog ili policijskog zadatka, niti su u vreme lišenja slobode nosili oružje, vojnu ili policijsku uniformu", navodi se u saopštenju.

Apelacioni sud takođe je utvrdio da u vreme kada su braća Bitići uhapšeni nije postojao oružani sukob jer je 9. juna 1999. zaključen Kumanovski sporazum, koji je predviđao prestanak oružanih snaga i fazno povlačenje oružanih snaga Savezne republike Jugoslavije sa teritorije Kosova i Metohije.

Optužnicom tužioca za ratne zločine Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću je stavljeno na teret da su u prvoj polovini jula 1999. kao pripadnici Operativno poternih grupa pomogli drugom u izvršenju krivičnog dela, kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima A.B, B.B. i V.B, koji su bili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

SAD ostaju duboko zabrinute zato što do danas niko nije osuđen za ubistvo braće Bitići, američkih državljana, 1999. godine.

Ambasada SAD u Beogradu je navela da su braća Agron, Ilij i Mehmet Bitići u Srbiji uhvaćeni kao ratni zarobljenici dok su pokušavali da spasu život jedne porodice Roma sa Kosova i da su, kako se dodaje, "u stilu egzekucije" pogubljeni bez odgovarajućeg suđenja.
XS
SM
MD
LG