Dostupni linkovi

Mišel Bačele se ponovo kandiduje za predsednicu ČileaBivša predsednica Čilea Mišel Bačele najavila je da će se kandidovati na predsedničkim izborima koji će se održati u novembru i rekla da će se u svom drugom mandatu posvetiti smanjenju ekonomske nejednakosti u zemlji.

Bačele (62) vratila se u Čile posle dve godine na čelu Agencije UN za jednakost polova i prava žena i važi za jedinu nadu opozicije levog centra za pobedu na izborima 17. novembra.

Bačeleova je vodila Čile od 2006. do 2010, kada je ustupila mesto konzervativnom predsedniku Sebastijanu Pinjeru, najnepopularnijem predsedniku od povratka demokratije u tu zemlju 1990, posle vojne diktature Augusta Pinočea.

Njen cilj biće da se izbori sa problemom nejednakosti u Čileu, zemlji u kojoj je razlika izmedu bogatih i siromašnih jedna od najvećih na svetu, uprkos brzom ekonomskom razvoju.

Prvi predsednički manadat ona je završila sa podrškom od skoro 80 odsto, a nedavno istraživanje koje je sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja CEP Estudios Publicos pokazalo je da bi na izborima koji bi se održali danas pobedila sa 54 odsto glasova.

Milioni Čileanaca učestvovali su u protestima u kojima su zahtevali širu raspodelu zarade od rudnog bogatstva, pre svega bakra, besplatno školovanje i vraćanje zemlje indijanskim starosedeocima iz plemena Mapuče, koji su se često sukobljavali s kompanijama za prozivodnju drveta i zemljoposednicima.
XS
SM
MD
LG