Dostupni linkovi

Krugman: Kipar bi trebalo da izađe iz evrozone


Kipar bi, s obzirom na aktuelnu krizu, trebalo da izađe iz eurozone, ocijenio je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine, Pol Krugman.

"Kipar bi trebalo da odmah napusti eurozonu. Razlog je jednostavan. Ostati u eurozoni znači trpjeti nevjerojatan pritisak koji će trajati godinama, dok će zemlja pokušati da pokrene novi bankarski sektor. Napuštanjem eurozone i dozvoljavanjem pada nove monete, Kipar će ubrzati ovu reorganizaciju", napisao je Krugman na svom blogu na sajtu Nju jork tajmsa.

Krugman je podsjetio na činjenicu da je Kipar imao samo dva sektora koja su bila namijenjena izvozu - banke i turizam, a da je sada bankarski sektor praktično prestao da postoji, prenosi SEEbiz.

On je naveo i da je međunarodna trojka kreditora, Evropska centralna banka (ECB), Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF), insistirala na uvođenje pooštrenog programa štednje, iako budžetski pokazatelji Kipra nijesu katastrofalni.

Krugman smatra da bi pad nove kiparske valute izazvao "turistički bum" i ohrabrio zemlju da traži nove sektore orijentisane ka izvozu, uključujući poljoprivredu.

On priznaje da Kipar, čija ekonomija ne predstavlja ni 0,2 odsto od bruto nacionalnog dohotka eurozone, bez sumnje neće napustiti euro zbog političkih razloga.

"Mislim da će se kiparski lideri bojati da skoče u nepoznato izlaskom iz eurozone", naveo je Krugman.
XS
SM
MD
LG