Dostupni linkovi

EU potrebno dodatnih 11,2 milijardi evra


Evropska komisija saopštila je u sredu da će Evropskoj uniji ove godine biti potrebno dodatnih 11,2 milijardi evra, uglavnom za plaćanje troškova iz prethodne godine.

Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i još neke zemlje će morati da odvoje po više od milijardu evra, u vreme kada i same pokušavaju da smanje deficite rezanjem troškova ili povećanjem poreza.

Evropska komisija je saopštila da će, pored 133 milijarde evra predviđenih budžetom za 2013, biti potrebno još devet milijardi evra za ispunjavanje obaveza finansiranja projekata u manje razvijenim područjima Evrope.

Za druge troškove biće potrebne dodatne 2,2 milijarde evra. članica EU odobravaju budžet kvalifikovanom većinom, a udeo u budžetu se određuje prema ekonomskoj snazi država.

Ako budu usvojene promene o dodatnim budžetskim troškovima, Nemačka će morati da odvoji još 2,2 milijarde evra, Francuska 1,7 milijardi, Britanija 1,6 milijardi, a Italija 1,3 milijardi evra. Lideri EU su 8. februara postigli kompromis o budžetu za period 2014-2020. godine, u iznosu od 960 milijardi evra.

Evropski parlament je, međutim, odbacio taj predlog i zatražio da se izmeni kako bi se, između ostalog, obezbedila sredstva za pokrivanje neplaćenih obaveza, podseća Beta.
XS
SM
MD
LG