Dostupni linkovi

Hrvatska: Srpksa stranka podnijela ustavnu tužbu zbog dvojezičnosti


Veljko Džakula
Veljko Džakula
Srpski demokratski forum (SDF) podnio je danas ustavnu tužbu protiv rješenja hrvatske izborne komisije koja je odbila da se pripadnicima srpske nacionalne manjine na izborima za Evropski parlament 14. aprila obezbijede glasački listići na srpskom jeziku i pismu.

Predsjednik SDF-a Veljko Džakula rekao je agenciji Beta da Srbima treba da budu dostupni glasački listići na njihovom jeziku i pismu u jedinicama lokalne samouprave u kojima čine više od 33 odsto stanovištva, odnosno u 22 opštine i dva grada, što im omogućavaju hrvatski zakoni.

Izborna komisija odbacila je zahtev SDF-a zato što, kako je navedeno, glasački listić nije službeni obrazac ili isprava, što Džakula smatra lošim tumačenjem.

On je takođe najavio podnošenje ustavne tužbe kojom će se tražiti da se lokalnim samoupravama gde Srbi čine više od trećine stanovništva, naloži da obezbijede glasačke listiće na srpskom jeziku i pismu i za predstojeće lokalne izbore u maju, a u skladu sa ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Predsednik SDF-a takođe je najavio podnošenje ustavne tužbe kako bi Ustavni sud "naložio državnoj i lokalnim upravama da sprovedu dvojezičnost u cijelosti".

Džkula je kritikovo najavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da će se sa uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru sačekati posle lokalnih izbora.
XS
SM
MD
LG