Dostupni linkovi

Vukčević nema informacija o Nikolićevoj ponudi u vezi sa Tribunalom


Vladimir Vukčević
Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da nema informaciju da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nudio da se odustane od rasprave o radu Haškog tribunala u UN, ako se omogući da osuđeni Srbi služe zatvorske kazne u Srbiji.

"Vidio sam to u medijima", rekao je Vukčević, navodeći ne vidi razlog da ga Nikolić konsultuje u vezi sa predstojećom raspravom, jer je to politička tema.

Vukčević je rekao novinarima da su svojevremeno on i šef Savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ideju da osuđeni Srbi služe kazne u Srbiji iznijeli nekadašnjem haškom tužiocu Karli del Ponte, ali da je ta ideja propala.

Vukčević je učestvovao na okruglom stolu o komunikaciji policije, tužilaštva i javnost.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić biće prvi govornik na debati u Generalnoj skupštini UN na temu uloge Haškog tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda, koja je zakazana za 10. april u Njujorku.

Savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić rekao je za "Večernje novosti" da je državni vrh bio spreman da odustane od debate o Haškom tribunalu u Generalnoj skupštini UN da je ovaj sud pristao da osuđenici srpske nacionalnosti kazne služe u Srbiji.

On kaže da je ideja predsjednika Srbije Tomislava Nikolića bila da se kazne izdržavaju u Srbiji, pod nadzorom UN, ali da je to naišlo na prepreke u Tribunalu.
XS
SM
MD
LG