Dostupni linkovi

Vukčević za RSE: Ne postoji optužnica protiv Šabanovića


Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, rekao je za RSE da će, u skladu sa Protokolom o saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, razmotriti zahtev Tužilaštva Bosne i Hercegovine da im se dostave kopije dokaza u predmetu protiv državljanina BiH Samira Honde, koga je srpska policija privela na graničnom prelazu Badovinci, pod sumnjom da je počinio ratni zločin nad civilima u logoru „Čelebići“ 1992. godine.

„Taj Protokol nije baš tako jednostavan tako da moramo da pogledamo predmet. Upravo je u toku saslušanje svedoka. Kada se to završi, tek onda možemo da odlučimo“, rekao je Vukčević

On je dodao i da je Honda uhapsila služba za otkrivanje ratnih zločina i da to hapšenje nije izvršeno po poternici Srbije. Vukčević je, na pitanje da li će Bosni i Hercegovini ustupiti spiskove optuženih za zločine na teritoriji BiH, odgovorio da tužilastvo "nema te spiskove".

Vukčević je rekao i da u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije ne postoji optužnica protiv ratnog komandanta Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike BiH Murata Šabanovića.

“Meni nije poznato. U Tužilaštvu za ratne zločine ne postoji takva optužnica“, rekao je Vukčević za RSE

Šabanović i njegov sarajevski advokat Damir Alagić, saopštili su da je za njim i za još 150 državljana BiH, Srbija raspisala Interpolove poternice.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine navelo je u pisanoj izjavi za RSE da je od Tužilaštva za ratne zločine Srbije tražilo da im, na osnovu Protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, dostave kopije dokaza u predmetu protiv državljanina BiH Samira Honde.

Kako se dodaje, Tužilaštvo BiH je, u cilju efikasnijeg sprovođenja Protokola, tražilo i spisak državljana BiH za kojima su organi Srbije raspisali poternice, a koji se sumnjiče za krivična dela počinjena na teritoriji BiH.
XS
SM
MD
LG