Dostupni linkovi

Crna Gora:Ustavne promjene nijesu uslov za otvaranje poglavlja 23 i 24


Državni sekretar za evropske integracije i Glavni pregovarač Crne Gore za pristupanje Evropskoj uniji Aleksandar Andrija Pejović rekao je da ustavne promjene u oblasti pravosuđa nijesu uslov za otvaranje poglavlja 23 i 24. Pejović smatra da su ustavne promjene važne prije svega za očuvanje međunarodnog kredibiliteta Crne Gore.

"Uslov za otvaranje 23. i 24. poglavlja je izrada dva akciona plana: za pravosuđe i temeljna prava i drugog - za pravdu slobodu i bezbjednost" rekao je Pejović.

Akcioni planovi bi, po programu rada Vlade, trebalo da budu izrađeni do kraja II kvartala 2013, nakon čega slijedi njihovo razmatranje. Ako Evropska komisija i zemlje članice ocijene da se radi o kvalitetnim planovima, vjerujem da bismo poglavlja mogli otvoriti u drugoj polovini godine, ocijenio je Pejović za Portal Analitika.

Govoreći o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Pejović je kazao da su u toj oblasti postignuti mjerljivi rezultati.

"Otvorili smo 107 slučajeva u finansijskim istragama i privremeno oduzeli imovinu u iznosu od 43 miliona eura i unaprijedili zakonodavni okvir za upravljanje ovom imovinom. Započet je niz suđenja u vezi s tzv. visokim slučajevima korupcije, pokrenute su mnoge istrage i cijeli sistem je počeo djelovati jedinstveno"

"Sve ovo govori da sistem zaista funkcioniše i daje rezultate koje svi naši evropski partneri ocjenjuju pozitivno i zbog toga i imamo ovako brz napredak prema članstvu", navodi Pejović.
XS
SM
MD
LG