Dostupni linkovi

Moguća ruska tužba protiv Kipra ili banaka


Vlasnici ruskih depozita kojima prijete gubici zbog sanacijskog zajma Evropske unije (EU) za spas Kipra od stečaja razmatraju strategije za povrat svog novca, a jedna opcija mogla bi, prema riječima advokata, biti tužba protiv Kipra ili pojedinih banaka.

Vlasnici velikih depozita na Kipru, a mnogi od njih su Rusi, mogli bi izgubiti do 40 odsto vrijednosti svojih štednih uloga zbog paketa pomoći kojim Brisel namjerava da stabilizuje Kiparski bankarski sistem, prenosi Biznis.ba.

"Vrijedi pokušati, neće to biti pravni slučaj rješiv u 24 sata, ali potez koji su odlučili preduzeti zvuči kao eksproprijacija", rekao je advokat iz kancelarije Goltsblat BLP u Moskvi, Andrej Goltsblat.

Da bi dobio obećanih deset milijardi EUR od Evropske unije (EU), Kipar mora sam skupiti 5,6 milijardi. To može učiniti iz prisilnih gubitaka depozita većih od 100 hiljada EUR, dok su ulozi do 100 hiljada EUR zagarantovani.

Ruski vlasnici, a oni čine znatan dio vlasnika upravo tih velikih depozita, mogli bi tužiti državu Kipar ili pojedinačno banke, rekli su advokati.

Londonska advokatska firma PCB već je primila tri upita takve prirode iz Rusije.

Vjeruje se da Rusi posjeduju najveći dio od 19 milijardi EUR koje ne potiču iz EU.
XS
SM
MD
LG