Dostupni linkovi

Fule: U 2013. i drugi kandidati moraju pokazati vjerodostojnost


Povjerenik EU za proširenje Štefan Fule predstavio je na sjednici hrvatske vlade u Zagrebu posljednji, i pozitivni, izvještaj Europske komisije o monitoringu priprema Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost.

“Iznimno se radujem hrvatskom sudjelovanju u radu u drugoj polovici ove godine i ona je dobar primjer ostalim državama u okruženju. 2013. će u svakom slučaju biti godina kad će se druge države kandidatkinje boriti da pokažu vjerodostojnost i Hrvatska im je dobar primjer.

Tu nije još kraj, imamo i posljednji ratifikacijski instrument koji treba poslati uz Rim i to će se dogoditi u posljednji trenutak, 30. juna i zatim slijedi pristupanje 1. jula. Doista smo zajednički odradili sjajan posao, čestitam vam” zaključio je Füle.
Hrvatski premijer Zoran Milanović istaknuo je da je Hrvatska bila pod nadzorom , ali “kad uđemo više nećemo biti pod takvim nadzorom, no morati ćemo pratiti određena pravila”.

Hrvatska je prva zemlja za koju je uveden pretpristupni monitoring. Njime se osigurava da zemlja u Uniju uđe posve spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica, što je i danas slučaj s Bugarskom i Rumunjskom.
XS
SM
MD
LG