Dostupni linkovi

Evropske dionice ojačale su u ponedjeljak, nadoknadivši veći dio prošlosedmičnih gubitaka, nakon što je Kipar obezbijedio paket pomoći kako bi izbjegao kolaps bankarskog sistema i mogući izlaz iz eurozone.

Londonski FTSE porastao je 0,93 odsto na 6.451 bod, frankfurtski DAX 1,22 odsto na 8.008 bodova, a pariski CAC 1,26 odsto na 3.817 poena, prenosi SEEbiz.

Kipar je u ponedjeljak rano ujutro, u posljednji čas, dogovorio s međunarodnim zajmodavcima paket pomoći bez kojeg bi se suočio s finansijskim kolapsom i potencijalnim izlaskom iz eurozone.

Banke eurozone, koje drže veliki dio duga u regiji i koje bi bankrot Kipra najteže pogodio, ojačale su u prosjeku 1,6 odsto. Cijene dionica Commerzbanka porasle su 0,68 odsto, a Deutsche Banka 0,31 odsto.

Od francuskih banka Credit Agricole dobio je na vrijednosti 1,16 odsto, a BNP Paribas 1,13 odsto. Britanski Barclays bio je na dobitku 2,28 odsto, a Lloyds Banking Group 1,48 odsto.

Telekomunikacija grupa Vodafone bila je među najvećim pojedinačnim dobitnicima, ojačavši 3,1 odsto nakon vijesti da će možda prodati svoj 45-odstotni udio u američkoj kompaniji Verizon Wireless ili se spojiti s Verizon Communicationsom.

Finska inženjerska kompanija Metso Oyj dobila je na vrijednosti 11 odsto, nakon što je objavljeno da postoji mogućnost izdvajanja dijela poslovanja sa celulozom, papirom i energijom kako bi podstakli rast.
XS
SM
MD
LG