Dostupni linkovi

Kerry se i danas sastao sa Karzaijem


Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) ponovo se danas u Avganistanu sastao sa predsednikom te zemlje Hamidom Karzaijem, dan pošto su nastojali da demonstriraju jedinstvo, koje je narušeno Karzaijevim antiameričkim komentarima.

Keri je danas u ambasadi SAD u Kabulu takođe imao niz sastanaka sa učesnicima programa ženskog preduzetništva, koji finansira Amerika i sa liderima civilnog društva, koji igraju ulogu u pripremama Avganistana za parlamentarne izbore 2014. godine.

Američki državni sekretar je u Kabul stigao juče usled bojazni da Hamid Karzai svojom zapaljivom retorikom podriva napredak u borbi protiv ekstremista u Avganistanu među kojima su i talibani.

Karzai je ovog meseca razbesneo američke zvaničnike optuživši Vašington da praktično u dosluhu sa talibanima čini sve da pokaže kako je Avganistan slab ne bi li se u njemu američke trupe zadržale - iako administracija predsednika SAD Baraka Obame nastavlja sa planom povlačenja tih trupa do kraja 2014. godine.

Pošto se danas privatno sastao sa Karzaijem, Keri je izjavio da ga je pitao za sporne komentare i dodao da je bio veoma zadovoljan njegovim objašnjenjem.

Keri je takođe izjavio da su SAD i Avganistan na istoj strani.
XS
SM
MD
LG