Dostupni linkovi

Nikolić: Nije moguće birati između EU i Kosova


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u ponedeljak uveče da neka rešenja za Kosovo mogu da ozbiljno ugroze nastavak evrointegracije, iako Srbija i dalje treba da teži ostvarivanju i jednog i drugog cilja.

"Ako stvari idu kao do sada - da Albanci iznesu svoj Ustav i zakone i kažu: 'Ako se uklapate u ovo. dogovorili smo se', ako za to imaju podršku Evropske komisije ili Saveta (samita) EU, onda je to znak da nas tamo (u EU) neko ne očekuje", rekao je Nikolić za Televiziju B92.

Nikolić je rekao da nije moguće praviti izbor između Evropske unije i Kosova, već da Srbija treba da se zalaže i da ostvari maksimum interesa na Kosovu, ali i interes svih građana, a to je članstvo u Uniji.

Po njegovim rečima, "crvene linije" koje Srbija ne sme da pređe jesu da nikada ne sme priznati nezavisnost Kosova i da u dugom periodu ne dozvoli da se na teritoriji srpske zajednice na Kosovu pojavi "neka oružana sila".Nikolić:

Nikolić je ocenio da bi, ukoliko se dijalog s Prištinom završi neuspešno, to bio razlog da se raspišu vanredni parlamentarni izbori u Srbiji. On je rekao da će biti spreman da raspiše izbore ukoliko se ispune Ustavom i zakonom predviđeni uslovi, ali da on ne odlučuje o tome.
XS
SM
MD
LG