Dostupni linkovi

Bajramović ponovo nije svjedočio na suđenje Merčepu


Bivši pripadnik pričuvnog policijskog sastava Miro Bajramović ni danas nije svjedočio u postupku protiv bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa, iako ga je na suđenje za nezakonita uhićenja, zlostavljanja i ubijanja civila 1991. trebala dovesti policija.

Bajramovića, koji je prvi javno progovorio o zločinima za koje se tereti Merčep, ali se nije odazivao na sudske pozive u ovom postupku, policija nije pronašla na prijavljenoj adresi i nije ga mogla dovesti na zagrebački Županijski sud.

Merčepu se kao ratnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava sudi za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja.

Bajramović je jedan od tzv. merčepovaca kojemu se već sudilo za ubojstva na Pakračkoj poljani, za koju se doznalo još 1992. kada je u istrazi o ubojstvu zagrebačke obitelji Zec policija došla doinformacija o još nekim zločinima koje su navodno počinili Merčepovi suborci.

No, slučaj je "mirovao" do rujna 1997. kada je Bajramović za "Feral Tribune" izjavio da je Merčepova postrojba u Gospiću i u Pakračkoj Poljani ubila 280 osoba te da je on osobno odgovoran za smrt 86 ljudi.

Bajramović je pak u medijima tvrdio da je Merčep dobro znao što se događa, iako osobno nije sudjelovao u likvidacijama.

Suđenje se nastavlja ispitivanjem drugih svjedoka.
XS
SM
MD
LG