Dostupni linkovi

Australija: Nakon brodoloma spaseno 95 imigranata


U Australiji je u ponedeljak soašeno 95 imigranata, nakon što je potonuo njihov brod, saopćile su australske vlasti koje su izvjestile da ima nekoliko povrijeđenih putnika, a jedan drugi zvanični izvor spominje dvoje mrtvih i dvije teško povrijeđene osobe.

Brod je uočila australska carinska služba 26 kilometara sjeverozapadno od australske teritorije od Uskršnjeg otoka u Indijskom okeanu.

"Nekoliko ih je moralo primiti medicinsku pomoć", precizirala je novinskoj agenciji AFP glasnogovornica australske vlasti za pomorsku sigurnost.

Jon Stanhope, administrator Uskršnjeg otoka izvjestio je o dvije žrtve.

"Nažalost dva podnosioca zahtjeva za azil su se utopila i prema mojim informacijama, još dva su trenutno u lošem stanju", izjavio je državnoj televiziji ABC.

Administrator je precizirao da se jedan brod carinske službe slučajno nalazio nedaleko od mjesta potonuća broda, pa je mogao brzo djelovati.

Australija je marginalna destinacija za podnosioce zahtjeva za azil u svijetu sa 2,5 posto podnesaka u 2011. godini.

Međutim, imigranti koji pokušavaju putovati iz Indonezije preuzimaju velike rizike putujući na brodovima potpuno nepriklađenim za plovidbu pučinom u burnim vodama Pacifika.

Posljednjih godina na stotine ih je nestalo. Početkom marta, brod australske mornarice spasio je 77 imigranata s broda koji je tonuo.
XS
SM
MD
LG