Dostupni linkovi

Beogradske vlasti danas o sudbini Svratišta


Predstavnici Svratišta za decu, Sekretarijata za socijalnu zaštitu i gradske uprave grada Beograda danas razgovaraju o budućnosti ovog programa.

U Centru za integraciju mladih, koji je pokrenuo Svratište, nadaju se da će grad razumeti zašto je potrebno da Svratište bude tretirano kao usluga socijalne zaštite a ne kao projekat nevladine organizacije. Direktorka CIM-a Milica Đorđević za B92 kaže da je neophodno da Svratište funkcioniše u kontinuitetu a lokalna samouprava preuzme finansiranje .

"Ono što je tu važno shvatiti, je da ako svratište ima projektno finansiranje, budžeti nisu izvesni, isplate se odvijaju nerednovno. Čitav sistem koji se nalazi oko dece, škole, domovi zdravlja, centri za socijalni rad i druge institucije koje su od značaja za inkluziju ove dece, posmatraju svratište kao privremeni projekat i na njega ne reaguju ozbiljno. Ako zakon o socijalnoj zaštiti predviđa svratište kao uslugu, a centar za integraciju mladih nudi sratište kao uslugu, ono što mi tražimo od grada Beograda da naruči odnosno raspiše konkurs za naručivanje i realizaciju uslugu svratišta za decu od aprila meseca. Ako to ne bude moguće, a ne postoje razlozi za to, cenatar za integraciju mladih više neće realizovati uslugu svratišta“, kaže Đorđevićeva.

CIM, koji je osnovao i razvio program usluge Svratišta za decu, je pre dva dana u saopštenju naveo da su svesni budžetskig ograničenja grada Beograda, te da su se obraćali i Ministarstvu rada, ali odgovor još nisu dobili.
XS
SM
MD
LG