Dostupni linkovi

Ruske reakcije na smrt Berezovskog


U prvim reagovanjima na smrt Borisa Berezovskog, pojedini ruski političari i poznavaoci političkih prilika nisu imali reči hvale za tog oligarha

Inače, on je u Rusiji osuđivan za malverzacije.

Lider Komunističke partije Genadij Zjuganov rekao je u izjavi agenciji RIA Novosti "da nema lepu niti pohvalnu reč za Berezovskog". On je naveo i da je Berezovski sam priznao pred smrt da je "živeo ni za šta, ostavljen bez porodice, domovine, novca i prijatelja".

"Njegov kraj je u potpunosti u skladu sa tim", rekao je Zjuganov.

"Nema mnogo ljudi koji bi rekli nešto dobro za njega, tako da je bolje da ćutimo", napisao je na svom tviter nalogu opozicioni lider Boris Nemcov, podseća AFP.

Među onima koji su reagovali na njegovu smrt je i lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski, koji se poslednji put video sa Berezovskim u januaru.

"Bio je spreman da se vrati u Rusiju pod bilo kakvim uslovima. Izgledao je umorno, oči su mu izgubile sjaj", rekao je Žirinovski u izjavi radiju "Eho Moskve".

Kako je rekao, Berezovski je bio "spreman da zatvori slučaj Litvinjenko" u zamenu za povratak u domovinu, misleći na trovanje bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka 2006. u Londonu, o čemu se vodi slučaj pred britanskim sudom, a koji je i glavni kamen spoticanja u odnosima Britanije i Rusije.

U intervju "Forbsu", Berezovski je pohvalio Putina za njegovu "snažnu volju".
XS
SM
MD
LG