Dostupni linkovi

Pastor: Vojvođansko pitanje je sistemski problem kojim se niko ne bavi


Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da vojvođansko pitanje "i te kako postoji", da je ono sistemski problem i da je veoma problematično to što nema političkih inicijativa za njegovo rešavanje.

"Može se tvrditi da, u političkom smislu, ne postoji vojvođansko pitanje ali ja mislim da i te kako postoji", rekao je Pastor u intervjuu novosadskom Dnevniku i dodao da taj njegov stav potvrđuje i lanjska odluka Ustavnog suda, kojom je ukinut deo odredbi Zakona o nadležnostima AP Vojvodine.

Napominjući da se očekuje i ocena ustavnosti Statuta Vojvodine, da nije rešen problem finansiranja Vojvodine kao i da postoji niz drugih otvorenih tema, on je istakao da su sve to elementi koji će kad tad pokazati da je vojvođansko pitanje jedno od onih nerešenih.

"To je naprosto sistemski problem, ali se njime danas niko ne bavi", upozorio je Pastor i naglasio da ukazivanje na postojanje vojvođanskog pitanja ne znači separatizam ili nešto slično.
XS
SM
MD
LG