Dostupni linkovi

Ministar finansija Kipra: Značajan napredak u pregovorima sa EU


Kiparski ministar finansija Mihalis Saris izjavio je sinoć da je napravljen "značajan napredak" u razgovorima sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), dok je predsednik Kipra Nikos Anastasijades izrazio očekivanje da će rešenje o pomoći toj ostrvskoj mediteranskoj državi u izbegavanju bankrota "biti postignuto uskoro".

Rojters prenosi da je Saris izvestio o "značajnom napretku" u razgovorima sa međunarodnim kreditorima.

Britanska agencija, takođe, izveštava, pozivajući se na visokorangiranog kiparskog zvaničnika, da je Nikozija dogovorila sa kreditorima EU i MMF uvođenje jednokratnog poreza od 20 odsto na depozite veće od 100.000 evra u najvećoj, Kiparskoj banci (Bank of Cyprus), a četiri odsto na uloge veće od 100.000 evra u drugim kiparskim bankama.

Isto to javlja i Itar-Tass iz Nikozije, a britanska agencija navodi da nije mogla odmah dobiti komentar zvaničnika "trojke" (Evropska centralna banka, Evropska komisija i MMF).

Ruska državna agencija dodaje da su vlasti Kipra pod pritiskom "trojke" odustale od nacionalizacije penzijskih fondova i uključenje tih sredstava u nacionalni antikrizni paket.

Kiparski predsednik, navode agencije, očekuje brzo postizanje sporazuma o pomoći za spasavanje zemlje od bankrota.
XS
SM
MD
LG