Dostupni linkovi

Mediji: Zamerke Venecijanske komisije Srbiji


Venecijanska komisija je u celini pozitivno ocenila predložene izmene Zakona o sudijama i Zakona o uređenju sudova, ali i ukazala na sporne predloge koji se tiču razrešenja sudija i izbora predsednika sudova, kojima se ograničava nezavisnost sudstva i uvodi rizik politizacije, piše "Blic".

Navodeći da je imao uvid u izveštaj Venecijanske komisije, list navodi da su izmene zakona u celini pozitivne, ali "prilično tehničke prirode i deluju kao da nisu preterano značajne u odnosu na tešku situaciju u kojoj se trenutno nalazi pravosuđe u Srbiji".

Venecijanska komisija smatra da bi, kako je sada formulisan, član koji se odnosi na uvođenje lične odgovornosti sudija, mogao da ograniči nezavisnost sudstva, ali i da dovede do kršenja prava na pravedno suđenje, navodi Blic.

List piše i da je Komisija ocenila da predloženi postupak izbora predsednika sudova uvodi rizik politizacije i da bi trebalo ili menjati Ustav, kako parlament više ne bi učestvovao u njihovom izboru, ili rizik od politizacije smanjiti odredbom da se predsednik suda može biti samo u jednom mandatu.

Venecijanska komisija je telo Saveta Evrope čije mišljenje Evropska komisija konsultuje prilikom ocenjivanja vladavine prava u državama.
XS
SM
MD
LG