Dostupni linkovi

Jednomjesečni pritvor za osumnjičene u slučaju Azotara


Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za 10 osumnjičenih za malverzacije u pančevačkoj "Azotari", dok su dva lica puštena da se brane sa slobode.

Protiv svih osumnjičenih, tužilaštvo je donijelo naredbu o proširenju istrage zbog sumnje da su zloupotrebama u vezi sa prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili "Azotaru" za više od 400 miliona dinara /više od 3,5 miliona evra/, a državni budžet za 70 miliona dinara /oko 625.000 evra/, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Prema odluci sudije za prethodni postupak, u pritvoru će biti komercijalni direktor HIP "Azotare" Pančevo Vlada Krković, te direktor novosadskog "GB Frigologistika" Branko Jurišić i vlasnik tog preduzeća Slavko Guberinić, kao i odgovorno lice u preduzeću "Agronorma" Radivoje Božović iz Sremske Kamenice, javili su mediji u Srbiji.

Radisavljević je rekao da će u pritvoru biti vlasnik preduzeća "Makota" Dragi Stojaković iz Novog Sada, te vlasnici novosadskih preduzeća "MAT" Dragi Popin i "Agro bosman" Milisav Filipić, zatim odgovorno lice u preduzećima "Agro Fiš trejd" i "Anos" iz Subotice Saša Ostojić, direktor preduzeća "Jokom" iz Beograda Bojan Joksimović, kao i direktor preduzeća "Polet plus" iz Bora Danojla Matijašević.

On je napomenuo da tužilaštvo nije tražilo da pritvor bude određen vlasniku i direktoru preduzeća "Neno trejd" Zoranu Mijajloviću iz Vrbasa i vlasniku preduzeća "Alero union" iz Vrbasa Savu Roganoviću, jer je poslije saslušanja zaključilo da za to nema razloga.

Protiv njih će biti sprovedena istraga zbog sumnje da su od maja 2010. do aprila 2011. godine kao odgovorna lica u pomenutim preduzećima oštetili budžet Srbije neosnovanim korišćenjem sredstava namijenjenih za regresiranje mineralnih đubriva po uredbama Vlade Srbije, kao i "Azotaru" po osnovu neplaćanja preuzetih regresiranih i neregresiranih mineralnih đubriva.

Ovo je nastavak istrage koja je pokrenuta 24. novembra 2012. godine, a koja je od tada proširena u još dva navrata.
XS
SM
MD
LG