Dostupni linkovi

Rusija i EU bez rešenja za KiparRusija je spremna da se priključi rešavanju kiparskog problema nakon što se između zemalja Evropske unije (EU) i samog Kipra iznađe konačno rešenje, izjavio je danas
premijer Rusije Dmitrij Medvedev nakon sastanka sa predstavnicima Evropske komisije u Moskvi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, Medvedev je kazao da je sada glavni zadatak da se iznađe uzajamno prihvatljivo rešenje između EU i Kipra, kako bi ta ostrvska zemlja izašla iz finansijske krize.

Medvedev je rekao da će nakon toga Rusija koja, prema različitim procenama, drži desetine milijardi državnog i privatnog kapitala u kiparskim bankama, "biti spremna da razmatra različite mogućnosti podrške toj državi".

On je dodao da će Moskva nastaviti dijalog i sa Kiprom i sa EU.

Barozo je izjavio da su kiparske vlasti saopštile da su našle alternativno resenje, ali da još nisu spremne da formulišu konačan predlog, kao i da ga EU još nije dobila.

Prema njegovim rečima, tokom konsultacija sa Rusijom, Evropa je uspela bolje da shvati situaciju oko kiparske bankarske krize.

"Razumeli smo da Rusija ima određeni interes za rasplet situacije na Kipru", rekao je Barozo, dodajući da EU i Kipar ne smeju da gube ni minut u rešavanju tog problema.
XS
SM
MD
LG