Dostupni linkovi

Tafra: Hrvatski mirovnjaci vraćeni zbog incidenata



Zamenica ministra odbrane Hrvatske Višnja Tafra kaže da hrvatski pripadnici međunarodnih mirovnih snaga nisu vraćeni zbog pisanja Njujork tajmsa o prodaji oružja Siriji već zbog incidenta.

Ona je na taj način demantovala navode premijera Zorana Milanovića.

Tafra je na sednici Sabora rekla da su hrvatski vojnici povučeni iz mirovne misije zbog tri indicenta, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Napominjući da su pravi razlozi za vraćanje vojnika puno ozbiljniji, list konstatuje da se o tome saznalo tek nakon četiri dana.

“Tokom meseca februara dogodilo se devet ozbiljnih incidenata u području odgovornosti austrijskog bataljona, dva incidenta u području odgovornosti filipinskog bataljona, kao i tri indicenta u području odgovornosti Hrvatske vojske”, rekla je Tafra.

Prema njenim rečima, hrvatskim vojnicima je zbog toga oduzeto oružje, a nakon toga je doneta i odluka o njihovom povlačenju. Ona je obelodanila da se, nakon odluke o povlačenju, dogodilo čak i to da su pripadnici UN bili i oteti.

Milanović je u više navrata ranije izjavio da će hrvatski vojnici biti povučeni jer brine za njihovu bezbednost nakon što je zagrebačka štampa prenela pisanje “Njujork tajmsa” o tome da, kako je rekao, navodno Hrvatska izvozi naoružanje sirijskim pobunjenicima.
XS
SM
MD
LG