Dostupni linkovi

Optuženi italijanski mornari na putu za Indiju




Dvojica italijanskih mornara optuženih za ubistvo dva indijska ribara putuju u Nju Delhi, gde će se suočiti sa sudskim procesom, izjavio je danas portparol indijskog Ministarstva inostranih poslova Ajid Akbarudin.

Vest o povratku mornara umanjila je diplomatske tenzije između Italije i Indije.

Italijanska vlada sinoć je saopštila da je iz Nju Delhija dobila garancije za tretman i poštovanje ljudskih prava mornara. Iz kancelarije italijanskog premijera Marija Montija saopšteno je da su se mornari, tokom sastanka sa šefovom vlade i ostalim ministrima, saglasili da se vrate u Indiju.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano istakao je da ceni njihov "osećaj odgovornosti" i naglasio da će Italija ostati uz njih.

Indijski Vrhovni sud odobrio je mornarima Masimilijanu Latoreu i Salvatoreu Đironeu da se vrate u Italiju na četiri sedmice da bi glasali na izborima 24. i 25. februara, nakon čega je trebalo da se vrate.

Oni to nisu učinili i indijski Vrhovni sud je zabranio italijanskom ambasadoru Danijele Manćiniju da napušta Indiju.

Manćini je ranije Nju Delhiju dao lične garancije da će se mornari vratiti u roku od četiri sedmice. Međutim, Rim je potom saopštio da se mornari neće vratiti u NJu Delhi, tvrdeći da Indija krši međunarodni zakon zbog sudskog procesa, jer se incident desio u međunarodnim vodama.
XS
SM
MD
LG