Dostupni linkovi

Vojni zvaničnici SAD i Japana o spornim ostrvima



Vrhovni komandant američke vojske u Pacifiku i šef generalštaba japanske vojske nastavljaju razgovore danas u Honoluluu o regionalnoj bezbednosti, sa akcentom na problemu spornih ostrva na koje pravo polažu i Kina i Japan.

Razgovori admirala Samjuela Loklira iz američke Pacifičke komande i generala Šigerua Ivasakija počeli su u četvrtak.

Kjodo njuz izveštava da će Loklir i Ivasaki razmatrati zajedničke operativne planove za eventualne nepredviđene situacije u sporu zbog ostrva u Istočnom kineskom moru koje Kinezi nazivaju Diaoju, a Japanci Senkaku.

Upitan da li će Loklir i Ivasaki razgovarati o takvim planovima, Hadson je kazao da SAD ne staju ni na čiju stranu u teritorijalnim sporovima i da se zalažu za mirno rešenje problema.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je u četvrtak da je Kina "ozbiljno zabrinuta" zbog izveštaja japanskih medija, po kojima Japan i SAD rade na odbrambenim planovima koji se odnose na sporna ostrva.

Ostrva "Diaoju su sastavni deo kineske teritorije", poručio je Hong.

Napetost između Kine i Japana porasla je kada je Japan u septembru prošle godine nacionalizovao ostrva, posle čega su u Kini usledile velike antijapanske demonstracije.
XS
SM
MD
LG