Dostupni linkovi

BiH pobijedila Grčku za nastavak brazilskog sna


Reprezentacija BiH savlada je Grčku 3:1 u kvalifikacionom meču za Svjetsko prvenstvo 2014.godine u Brazilu, koji je odigran u petak uveče na stadionu Bilino polje u Zenici, i odškrinula je vrata na putu ka Brazilu i dugo isčekivanom plasmanu na svjetsku smotru fudbala.

Nakon pet odigranih utakmica, ili pola puta do kraja kvalifikacija, BiH je na prvom mjestu grupe G sa 13 bodova ispred Grčke koja sada ima 10. Slovačka je treća sa osam nakon remija sa Litvanijom.

Prvi pogodak postigao je Edin Džeko u 29. minuti, a drugi Vedad Ibišević u 37. minuti nakon dosuđenog penala koji je promašio Zvjezdan Misimović, a zatim je ponovo u 54. minuti mrežu Grka zatresao Džeko. Pogodak Za Grke postigao je Teofanis Gekas u posljednjim trenucima utakmice.

U prvim izjavama nakon utakmice selektor Safet Sušić i Džeko kazali su kako su izuzetno zadovoljni igrom bh. tima, ali da se treba koncentrisati na utakmice koje slijede. Džeko je kazao da pobjedu protiv Grka treba potvrditi u narednom susretu, protiv Latvije. Sušić je rekao da Latviju treba pobijediti po svaku cijenu.

U dosadašnjih šest međusobnih duela, Grčka je slavila četiri puta, dok su dva susreta završena neriješeno.

Uoči utakmice BiH - Grčka, a tokom kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Srbije koja je odigrana na zagrebačkom Maksimiru, na trgu Krajine u Banjaluci gdje je bilo organizovano praćenje utakmice u petak uveče zapaljena je zastava Hrvatske. A nakon prvog gola Hrvatske izbila je i tuča između navijača srbijanske reprezentacije.

Iako je na trgu Krajine bilo prisutno pojačano prisustvo uniformisane policije RS-a, a saobraćaj glavnom gradskom prometnicom bio obustavljen zbog organizovanog gledanja utakmice, u Centru javne bezbjednosti Banja Luka nisu mogli dati bilo kakve informacije o incidentima i o tome da li ima privedenih i povrijeđenih, javio je dopisnik RSE iz Banjaluke Erduan Katana.

Navijači su osim zastva Srbije, nosili i crne zastave četničkog pokreta ali je bila i jedna zastava Grčke.

U Mostaru bez nereda

Utakmica između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Grčke na području Mostara popraćena je bez nereda, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Policijskoj upravi Mostar.

Prema informacijama dobijenim iz policije nekoliko minuta prije ponoći, zabilježeno je tek na nekoliko mjesta navijačko slavlje, ali nikakvih nereda nije bilo.

Reporter RSE Mirsad Berham je na više lokacija primjetio navijačke grupe sa zastavama BiH kako u koloni automobila, sa sirenama, slave pobjedu BiH nad Grčkom rezultatom 3:0, ali su - kao i tokom cijelog dana, te i nakon meča Hrvatska-Srbija - na svim ključnim raskrsnicama u gradu bile raspoređene jake policijske snage, koje su bile spremne intervenirati u slučaju bilo kakvih incidenata.

"I nakon druge večerašnje utakmice imali smo zabilježeno slavlje na više lokaliteta u gradu, ali nikakvih incidenata nije bilo", rekao je za RSE izvor iz PU Mostar.

Takođe, uoči, tokom i nakon nogometne kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, između selekcija Hrvatske i Srbije, na području Mostara - grada u kojem se nerijetko događaju incidenti poslije utakmica visokog rizika – nije bilo nikakvih incidenata.

Saznaje to Radio Slobodna Evropa iz izvora u Policijskoj upravi Mostar. „Na ulicama je tokom dana i večeras bilo pojačano prisustvo policije. Slavlja nakon utakmice u zapadnom dijelu Mostara jeste bilo, ali nikakvih problema nije bilo i nisu prijavljeni bilo kakvi incidenti“, rekao je za RSE izvor iz PU Mostar.

Praćenje utakmice Hrvatska - Srbija u Mostaru
Praćenje utakmice Hrvatska - Srbija u Mostaru
Veliki broj ugostiteljskih objekata, u kojima su se pratile utakmice nogometnih reprezentacija, bio je okićen zastavama: u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara, dominirale su plavo-žute zastave BiH, te stare, bijele zastave BiH sa grbom od zlatnih ljiljana, dok u zapadnom, većinski hrvatskom dijelu Mostara, preovladavale su hrvatske trobojke sa šahovnicama. Takođe, veliki broj mladih na ulicama zapadnog dijela grada nosio je dresove hrvatske reprezentacije, „kockastih“.

U više navrata proteklih godina, Mostar je bio poprište težih nereda nakon nogometnih utakmica. Tako su nakon pobjede Hrvatske nad Njemačkom 1998. godine, od slavljeničke pucnjave u zapadnom dijelu grada, od zalutalih hitaca poginule dvije osobe u istočnom dijelu Mostara.

Srećom, ovog puta nije bilo nikakvih incidenata, te je utakmica popraćena u sportskom duhu i granicama korektnosti.

Inače, nekoliko dana u Sarajevu, ali i drugim gradovima BiH vladala je velika euforija pred utakmicu BiH - Grčka, o kojoj se pričalo na ulici, prevozu, kafani. Na svakom koraku mogli su se naći štandovi sa navijačkim rekvizitima, a na mnogima automobilima viorile su se bh. zastave.

​Koliko su navijači željno očekivali utakmicu potvrđuje i podatak da su karte rasprodane u rekordnom roku. Najvatreniji navijači čekali su i po 18 sati u redu da bi obezbijedili mjesto na tribinama stadiona Bilino polje. Na crnom tržištu cijena karte dosezala je do 400 KM, javio je dopisnik RSE Šerif Babić.
XS
SM
MD
LG