Dostupni linkovi

Indeksi pali zbog kiparskih problema


Na Wall Streetu cijene dionica su u četvrtak pale, jer su ulagače obeshrabrili kiparski finansijski problemi i loši makroekonomski podaci iz eurozone.

Dow Jones oslabio je 0,62 odsto, na 14.421 bod, dok je S&P 500 pao 0,83 odsto, na 1.545 poena, a Nasdaq indeks 0,97 odsto, na 3.222 boda, prenosi SEEbiz.

Evropska unija (EU) dala je Kipru rok do ponedjeljka za novi plan kojim bi skupio milijarde EUR sopstvenih sredstava, što je osnovni uslov da bi dobio međunarodni paket pomoći od deset milijardi EUR. Ako to ne uspije, slijedi kolaps tamošnjeg bankarskog sistema, pa vjerovatno i isključivanje te ostrvske zemlje iz eurozone.

Dodatni udarac Kipru nanijela je agencija Standard&Poors, koja mu je snizila kreditni rejting u status “smeća”.

Iako se radi o maloj državi, ulagači se plaše da bi kolaps Kipra mogao izazvati rast cijene zaduživanja i u drugim prezaduženim članicama eurozone, što bi otežalo izlazak tog bloka iz dužničke krize i recesije.

Izvještaj o indeksima menadžera nabavke (PMI), koji izrađuje londonska istraživačka kompanija Markit, pokazao je da su aktivnosti u ekonomiji eurozone dodatno oslabile u martu, čak i prije izbijanja krize na Kipru. Ulagače najviše brine usporavanje rasta aktivnosti u Njemačkoj.

Pad cijena dionica nešto su ublažili podaci iz SAD-a i Kine koji ukazuju na stabilan, ali ne i spektakularan rast dvije najveće svjetske ekonomije.
XS
SM
MD
LG