Dostupni linkovi

Medvedev zapretio EU zbog Kipra


Premijer Dmitrij Medvedev je jutros zapretio da će Rusija preispitati učešće evra u ruskim rezervama ako rešenje za finansijsku krizu na Kipru pogodi ruske interese.

Izgledi za uvođenje vanrednog poreza EU na uloge u bankama na Kipru, od čega je veliki deo ruski, "razlog je da se razmisli" o evru, rekao je premijer u intervjuu za evropske medije, objavljenom danas na sajtu Vlade.

"Ako je to moguće na Kipru, zašto ne bi bilo i u Španiji, Italiji i drugim zemljama koje imaju finansijskih problema? Sutra će tamo konfiskovati štednju", rekao je on.

"Između 41 i 42 odsto naših rezervi je u evrima, a predlog (EU Kipru) nije samo nepredvidiv, nego neogovarajući", rekao je Medvedev.

"Sve ovo ću reći mom starom prijatelju Hoseu Manuelu Barosu", zaključio je Medvedev koji će se danas u Moskvi sastati sa šefom Evropske komisije.

Medvedev se u intervjuu požalio što su i računi ruskih državnih preduzeća ove nedelje blokirani na Kipru gde banke ne rade zbog krize.

"Veliki broj naših državnih struktura radi preko Kipra, a njihovi računi u bankama su blokirani iz nerazumljiva razloga", rekao je šef ruske vlade o meri kojom je od prošle nedelje, privremenim prekidom rada banaka na Kipru, sprečeno opšte bekstvo kapitala u strahu od novog poreza koji se samo na Kipru uvodi na zahtev EU.

"Poreklo tog novca je očigledno - to su državne strukture", rekao je Medvedev o ruskom kapitalu na Kipru.

"To je razlog što imamo čvrst stav o Kipru i rešavanju problema kiparskog duga", rekao je Medvedev.
XS
SM
MD
LG