Dostupni linkovi

Incko:Federalni parlament da obezbijedI funkcionisanje Ustavnog suda FBiH


OHR
OHR
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, uoči sutrašnjeg glasanja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, poručio je da svaki delegat mora imati na umu vlastitu odgovornosti da obezbijedi da Ustavni sud FBiH ima kapacitet da obavlja svoje funkcije.

"Uzimajući u obzir trenutne sporove u FBiH, potreba za funkcionalnim institucijama, posebno Ustavnim sudom, nikada nije bila veća", rekao je Incko.

Uzimajući u obzir sramotni neuspjeh da se tokom protekle četiri godine izvrši imenovanje sudija na upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH, zbog čega ova institucija nije bila u mogućnosti da ispunjava svoju ustavnu ulogu, međunarodna zajednica u BiH naglasila je da je važno da ova institucija ponovo u potpunosti funkcioniše, saopšteno je iz OHR-a.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uputio je 12. marta na potvrđivanje Domu naroda Parlamenta FBiH odluku o imenovanju u Ustavni sud FBiH Dragice Dragičević, Šahbaza DŽihanovića i Mladena Srdića.

Od 2008. godine, zbog nedovoljnog broja sudija Ustavnog suda FBiH, onemogućeno je djelovanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.
XS
SM
MD
LG