Dostupni linkovi

OHR:Incko razmatra situaciju u FBiH


Valentin Incko Visoki predstvnik OHR u BIH
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko razmatra sve tvrdnje koje su proteklih dana iznesene u vezi sa situacijom u Federaciji BiH (FBiH), izjavila je portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

"Za sada možemo reći da je stav međunarodne zajednice da svi treba da dobro razmisle prije nego što se upuste u stvaranje još veće krize. Bez obzira na ishod, ovo naglašava neophodnost potpuno funkcionalnog Ustavnog suda u FBiH", naglasila je Radetić.

Ministri iz SDP-a i premijer Nermin Nikšić napustili su juče sjednicu Vlade FBiH, nakon što je usvojen prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade kojima se omogućava potpredsjednicima Vlade da sazivaju sjednice i potpisuju odluke izvršne vlasti FBiH.

Nikšić je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da je riječ o svojevrsnom puču u FBiH i da je veoma jasno da oni koji su to uradili moraju da preuzmu odgovornost.

Zamjenik premijera FBiH Jerko Ivanković Lijanović tvrdi da su se obistinile najave SDP-a BiH da izlazi iz federalne izvršne vlasti, te da je predložio izmjene i dopune Poslovnika o radu Vlade FBiH da bi spriječio opstrukciju u radu ove institucije.
XS
SM
MD
LG