Dostupni linkovi

EU traži garancije održivosti duga Kipra


Predsjednik EK Jose Manuel Barosso
Predsjednik EK Jose Manuel Barosso
Evropska komisija je danas ocenila da Kipar treba da predloži rješenje koje će garantovati Ćodrživost duga" za koji se očekuje da će do 2020. godine dostići
100 BDP te zemlje.

Skupština Kipra je juče odbila prijedlog zakona na osnovu kojeg bi se ulagačima u bankama - građanima i preduzećima, domaćima istrancima, naplatilo do 10 odsto jednokratnog poreza.

Propast tog prijedloga eurozone i MMF za smanjenje deficita državnog budžeta Kipra, ugrozila je čitav paket međunarodne pomoći toj državi da izbjegne nesolventnost.

Portparol Evropske komisije Olivije Beli je danas izjavio u Briselu da će odluku o novom planu pomoći "donijeti zemlje-članice bez kojih to ne može, uključujući i Kipar", i da se o tome već pregovara.

Kipar je zatražio 15,8 milijardi eura za svoje banke koje su u minusu jer su ranije kupile sada obezvrijeđene grčke obveznice. Ukoliko banke propadnu što će državne finansije dovesti "u crveno", Kipar bi čak mogao izaći iz eurozone, uz neslućene posljedice po ostale prezadužene zemlje.

Prošlonedeljna najava oporezivanje uloga u bankama na Kipru je izazvala navalu ulagača na banke da podignu sav novac, te su banke ove nedjelje zatvorene.

Uvođenju takvog poreza se usprotivila i Rusija, a predsjednik Vladimir Putin oštro opomenuo EU, jer Rusi i njihove firme na Kipru drže oko 20 milijardi eura, te bi porezom izgubili oko dva miliona.
XS
SM
MD
LG