Dostupni linkovi

Merkel čeka novi prijedlog Nikozije


Njemačka kancelarka Angela Merkel
Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da joj je žao što je kiparski parlament odbio uslove za dobijanje finansijske pomoći od Evrope i dodala da sada čeka novi prijedlog od kiparske vlade.

"Žalim zbog jučerašnjeg ishoda glasanja u parlamentu. Ali mi to poštujemo i sada ćemo vidjeti kakav će prijedlog Kipar dostaviti međunarodnoj trojci", rekla je Merkelova poslije sastanka komisije za evropske poslove njemačkog parlamenta.

Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka ponudili su Kipru pomoć od deset milijardi eura za spasavanje banaka u zamjenu za jednokratno oporezivanje svih depozita u kiparskim bankama.

"Sa političkog stanovišta, smatram da je Kipru potreban održiv bankarski sektor. Današnji bankarski sektor nije održiv", dodala je Merkelova.

Ona je rekla da će trojka nastaviti pregovore sa kiparskim vlastima i razmotriti svaki prijedlog koji stigne iz Nikozije. "Njemačka želi rješenje", zaključila je Merkelova, prenio je Rojters.

Portparol kiparske vlade Hristos Stilijanides izjavio je da je u toku sastanak sa predstavnicima centralne banke na kojem se razgovara o alternativnom planu za sakupljanje novca za spasavanje banaka.

Predsjednik Nikos Anastasijades sastao se sa predstavnicima trojke, ali poslije susreta nije bilo saopštenja za medije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG