Dostupni linkovi

Obama u Izraelu:Mir mora doći u svetu zemlju


Barack Obama je stigao u Izreal, prvu stranicu svoje bliskoistočne turneje od početka novog mandata.I pred prilično hladnih odnosa sa izraelskim premijerom Benjaminom Natanjahuom, Obamu je na aerodomu uTel Avivu dočekala više nego topla dobrodošlica cijelog državnog vrha, te čelnih ljudi svih instutucija izraelske države.

"Zajedno smo jer mir mora doći na svetu zemlju.Iako smo svjesni teškoća nikada nećemo izgubiti iz vida viziju Izraela u miru sa svojim susjedima " poručio je Barack Obama na početku prve posjte Izarelu od kada je preuzeo Bijelu kuću.

Posjeta predstavlja reafirmaciju neraskidivih veza dvije države i njihovog vječnog savezništva, rekao je Obama na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu zahvaljući na toploj dobrodošlici domaćinima.

Predsjednik Shimon Peres ga je oslovio kao dragog prijatelja, i poželio kako je rekao dobrodošlicu kući, a premijer Benjamin Neatnjahu,sa kojim američki predsjednik do sada nije imao najbliskije odnose, čak se ponudio da mu bude vodič i u neformalnom dijelu posjete kafeima u Izraelu.

Netanjahu je rekao da je ovo momenat istorijskih promjena za Bliski istok i zahavlio Obami što u toko važnom trenutku brani pravo Izraela “na nedvosmisleno pravo na postojanje i odbranu od bilo kakave prijetnje".

"Vi kao lider SAD, najveće demokratije na svijetuodabrali ste da dođete u nešto manju ali ne manje vibrantnu demokrtiju u srcu Bilskog istoka .U jednoj i jedinoj jevrejskoj državi Izraelu"

"Hvala vam za nedvosmislenu podršku suverenom pravu Izraela da se brani od bilo kakave prijetnje" rekao je izraelski premijer.

Iransko nuklearno oruzje, ratu u Siriji i šanse za bliskoistočni mir su teme koje će dominirati u Obaminim razgovorima u regiji. Iako je Obama tokom prvog mandata proveo više vremena u telefonskim razgovorima sa izraelskim premijerom Benjaminom Natanjahu nego s bilo kojim drugim svjetskim liderom, odnosi između dvojice državnika su u medijima opisani kao “nefunkcionalni” I hladni, ni izbiliza onoj srdačnosti pokazanoj danas na aerodromu u Tel Avivu.

Američki državni sekretar John Kerry je već nekoliko dana u Izraelu gdje je obavljao pripreme za dolazak Obame, koji se u četvrtak sastaje sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom a u petak sa jordanskim kraljem Abdulahom.

Izraelska televizija je objavila da Obama dolazi sa novim okvirnim planom za bliskoistočni mir, ali je to američka administracija demantovala.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG