Dostupni linkovi

Koštunica demantovao Đukanovićeve tvrdnje


Vojislav Koštunica odbacio je optužbe Mila Đukanovića da stoji iza ubistva novinara Duška Jovanovića i nazvao ih "mračnim, podlim i bezobzirnim".

Predsednik DSS je u reagovanju podgoričkom dnevniku "Dan" naveo da su "mu ruke čiste i savest mirna", a Đukanovićeve tvrdnje nazvao "rastrojenim nastupom" i pozvao ga da se izjasni da li su i njemu "ruke čiste, a savest mirna".

Koštunica je saopštio i da je sa svojim reagovanjem upoznao i vlasti Srbije, jer ocenjuje da je "do sada nepoznat slučaj da se sa zvaničnog mesta jedne nezavisne države za najgore zločine optužuje" bivši predsednik SR Jugoslavije.

Crnogorski premijer je u ponedeljak kazao da je Jovanovića ubio onaj koji ga je najviše koristio dok je bio živ i da je on bio "poslodavac i Jovanovića i Lekića (predsedničkog kandidata Miodraga Lekića), onaj isti koji nosi politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića i onaj koji je svojom politikom onemogućavao Srbiji da stane na evropski put, i koji je svojim destrukcijama pred Briselom pokušvao Crnu Goru da omete na njenom evropskom putu".

Predsednik DSS-a u odgovoru na ove optužbe kaže da lično nije poznavao Jovanovića, da je od njegovog ubistva "imao obavezu" da više puta razgovara sa Đukanovićem, koji prilikom "tih brojnih susreta nikada, makar u uvijenoj formi, nije imao hrabrosti da iznese svoje današnje izmišljotine".

Naveo je i da je pogrešio u proceni da Đukanović "mora imati nešto u sebi od crnogorske čestitosti i da mu ne može pasti na pamet takva vrsta podlosti da ubijene ljude koristi da bi tokom izbora sačuvao vlast".

"Vređati ubijenog novinara lažno tvrdeći da sam njegov poslodavac, posebna je vrsta bezobzirnosti... Nisam stručnjak i ne mogu da objasnim tu naopaku duševnu sklonost za lažnim svedočenjem i podvalama. Ali, ... mogu nesumnjivo da procenim da nijednom predsedniku vlade ne može da služu na čast da izmisli ovakvu neistinu", stoji u Koštuničinom reagovanju.

Po njegovoj oceni, Đukanović je "svojim rastrojenim nastupom otvorio pitanje šta ga toliko uznemiruje u slučaju ubistva novinara Jovanovića kada je spreman da izmišlja i podmeće".
XS
SM
MD
LG