Dostupni linkovi

Predao se Bosko Ntaganda, osumnjičeni za ratne zločine u Kongu


Bosko Ntaganda
Bosko Ntaganda
Bivši ratni vođa iz Konga Bosko Ntaganda predao se u ponedeljak u američkoj Ambasadi u Kigaliju i zatražio da bude izručen Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, gde je optužen za ratne zločine, rekli su američki zvaničnici.

Mesto boravka Ntagande nije bilo poznato nakon što je stotine njegovih boraca pobeglo u Ruandu ili se predalo mirovnim snagama UN na istoku Konga.

Američki zvaničnici rekli su da je Ntaganda, koji je ratovao u istočnom Kongu više od 15 godina, u ponedeljak jednostavno ušetao u američku Ambasadu u prestonici Ruande, preneo je Rojters.

"On je izričito zatražio da bude prebačen u Hag. Trenutno vodimo konsultacije sa velikim brojem zemalja, uključujući vladu Ruande, u vezi sa ovim zahtevom", rekla je portparol američkog Stejt departmenta Viktorija Nuland novinarima u Vašingtonu.

Prema optužnici podignutoj 2006. godine, Međunarodni krivični sud traži Ntangandu zbog regrutovanja dece vojnika tokom rata u Kongu, ubistava, etničkog progona, seksualnog ropstva i silovanja tokom sukoba u oblasti Ituri na severoistoku zemlje.

Portparol Međunarodnog krivičnog suda Fadi el Abdulah rekao je da će sud preduzeti sve neophodne mere sa ciljem što brže predaje Ntagande.
XS
SM
MD
LG