Dostupni linkovi

Napad na učenike Manastira Krka: Zagreb oštro osudio šovinističke ispade


Napadnuti studenti bogoslovije s episkopom dalmatinskim Fotijem
Napadnuti studenti bogoslovije s episkopom dalmatinskim Fotijem
Protiv sedmorice maloljetnika s područja Kistanja, u šibenskom zaleđu, koji su nedjelju brutalno napali 8 učenika Bogoslovije manastira Krka, podnesena je kaznena prijava za zločin iz mržnje, a očekuje se i njihovo pritvaranje, potvrdili su u Šibensko-kninskoj policijskoj upravi. Nanoviji šovinistički ispad, s lakšim i teškim tjelesnim ozlijedama, najoštrije je osudio hrvatski državni vrh.

Nakon prošlotjednog šovinističkog ispada nogometnog čelnika Zorana Mamića i saborske zastupnice i kandidatkinje za europski parlament, pravašice Ruže Tomašić, ovo je treći i najteži ispad mržnje i šovinizma prema Srbima u Hrvatskoj u posljednje vrijeme. O tome treba govoriti - istakao je hrvatski premijer Zoran Milanović, na izvanredno sazvanoj press konferenciji u Zagrebu:

„Napadnuti su jučer bogoslovi iz manastira Krka, djeca praktički, napala su ih djeca, koja su jučer u Dnevniku HRT-a nazvani, politički 'korektno' –Janjevci. Dva dana prije toga, osoba s liste HDZ-a za Europski parlament (pravašica Ruža Tomašić) eurofob, koja nas uči kako bi Hrvatska trebala izgledati i tko je 'gost' u Hrvatskoj, evo prvi 'gosti' su dobili po leđima i po nosu, nastavlja svoju sramotnu odiseju i pred očima hrvatske javnosti i vodtiteljice Dnevnika Hrvatske televizije optužuje saborskog zastupnika Vojislava Stanimirovića da je četnik i da je osobno ljude slao na Ovčaru. I,nikom ništa, to je postalo normalno u Hrvatskoj, to više nikome ne smeta“, kazao je uz ostalo Milanović.
Ivo Josipović
Ivo Josipović

Eskalaciju govora mržnje osudio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

„Na žalost, istina je, događa se eskalacija govora mržnje, a sad, evo, na žalost, i fizičkog nasilja i krajnje je vrijeme da svi oni koji utječu na javno mnijenje, posebice na mlade ljude, daju jasnu poruku o tome što su naše vrijednosti i kako ih trebamo čuvati“, naglasio je Josipović.

Podsjećamo, sedmorica mladića hrvatske nacionalnosti, s područja Kistanja pretukla su u nedjelju oko 13 sati, bejzbol palicama i metalnim šipkama, osmoricu pravoslavnih bogoslova, nakon što su se porječkali oko prolaska lokalnim putem.

Riječ je uglavnom o maloljetnicima s jedne i druge strane, a policija je izjavila da je jedan od učenika pravoslavne bogoslovije teže ozlijedjen, slomljen mu je nos, petorica su prošla s lakšim ozlijedama, kao i dvojica osumnjičenih maloljetnika.

Policija je utvrdila da se radi o zločinu iz mržnje, a pravi povod sukoba još se utvrđuje. U svom priopćenju Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve tvrdi da je razlog vjerska i nacionalna mržnja, ističe da su bogoslovi nastojali izbjeći sukob, ali su svejedno napadnuti.

Predsjednik lokalnog HDZ u Kistanju Roko Antić tvrdi pak da su napad izazvali bogoslovi, a manastir Krka nazvao je 'leglom četništva u Hrvatskoj“. Ispad u Kistanjama premijer Milanović povezuje s kampanjom oporbenog HDZ-a za izbore u Europski parlament, uz HDZ prozvao je i desne stranke i medije koji daju prostor šovinističkim istupima.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, u izjavi Hrvatskom radiju, odbacuje bilo kakvu povezanost njegove stranke s fizičkim napadom hrvatskih maloljetnika na skupinu učenika Bogoslovije manastira Krka:

„To nije dobro i to nije to nešto što se smije i treba događati u suvremenoj Hrvatskoj, koja je na pragu Europske Unije. I vjerujte,da to nije pravo stanje duha ovog naroda, sve je ovo 'folklor' uoči izbora," ustvrdio je Karamarko.

U svakom slučaju Manastir Krka od nedjelje čuva policija.
XS
SM
MD
LG